Jídlo a pití

Díky skutečnosti, že Mauricius je domovem mnoha různých kultur a etnik, je i místní kuchyně velmi pestrá a rozmanitá. Mísí se v ní prvky čínské, indické, britské, francouzské, východoafrické i kreolské kuchyně. Nezbytnou součástí snad každého mauritijského pokrmu je zelenina, především pak rajčata, cibule a česnek, a koření.

Ke klasickým jídlům zde patří pokrmy z darů moře – krabí polévka, ryby na grilu, vařené chobotnice a škeble. Prvky francouzské kuchyně lze spatřit v místní přípravě králíků na červeném víně, indický vliv se zase projevuje v kořenité přípravě kuřat a britská kuchyně ovlivnila způsob pečení moučníků a dezertů. K nejproslulejším mauricijským specialitám patří Gratin de Morue (treska na rajčatech), Civet de Lievre (králík na červeném víně), hovězí na žampionech anebo salát s chobotnicí.

Klidné restaurace jsou často kousek od pláže
Klidné restaurace jsou často kousek od pláže

K typickým mauricijským nápojům samozřejmě patří džusy z místního ovoce a různé druhy ovocných koktejlů. Ovoce je ostrov doslova plný, takže dostat čerství ovocný džus nebo koktejl není nikdy problém. Jelikož je Mauricius velkým producentem cukrové třtiny, patří k tomuto ostrovu samozřejmě i rum. Přestože místní rum není tak slavný jako například rum jamajský, patří rozhodně k těm nejlepším a nabídka rumových koktejlů je rovněž velmi široká.

Kromě místního rumu se na Mauriciu vyrábí i místní pivo značky Phoenix Beer. Přestože Mauricius rozhodně nepatří k zemím s dlouhou pivní tradicí, je toto pivo odborníky i návštěvníky hodnoceno až překvapivě kladně a kvalitou údajně předčí většinu světově známých značek pivního moku.